GOLDBERG
FOLKESKOLEN

EKSTERNE INTERVIEW, OMTALER & ANMELDELSER

Filmen er blevet omtalt af folkeskolelærerenes fagblad Folkeskolen. Læs anmeldelse herunder eller klik dirkte ind på Folkeskolen's hjemmeside.

ANMELDELSE I FOLKESKOLEN

Af Birgitte Maria Smidt
18. januar 2010

Hvad gør man, når man i et multikulturelt og moderne ægteskab i Danmark oplever, at det er de mindste ting, der har størst betydning for, hvem man er?

Ulrik Gutkin har som kulturel jøde aldrig sat spørgsmålstegn ved sin jødiske arv, men det gør hans kone, den "leverpostejsfarvede" danske kvinde Signe, da ritualet omskæring kommer til diskussion i forbindelse med sønnens fødsel.
Signe ønsker med sin ikke-religiøse kristne baggrund ikke, at sønnen skal mærkes af pagtens tegn. Parrets modstridende holdninger til identitet, religion og traditioner fører til en række kompromisdiskussioner om omskærelsens betydning og nytte, og denne lille film skildrer alvoren i en meget realistisk form. Spørgsmålet om sønnens forhud er ømtåleligt for begge forældre, for lige meget hvad Ulrik og Signe vælger, vil der være tale om et kompromisløst enten-eller, hvor den ene part oplever et kæmpe tab i forhold til egne værdier.

Ulrik Gutkin, der ikke selv er religiøs jøde, forsøger at filme sig frem til et endeligt svar, men det står klart, at det jødiske har mange nuancer.

Denne film om "jøderiet" i en dansk kontekst vil fungere som et virkelig godt udgangspunkt for klassedebatter om danskhed i fagene dansk og samfundsfag og under tværtematiske forløb om det jødisk-kristne univers i faget kristendomskundskab.

Copenhagen Film Company har udviklet en relevant og let tilgængelig hjemmeside til både folkeskolens udskoling og gymnasiet, migogjoderiet.dk, hvor mange centrale forhold omkring det at være jøde i Danmark før og nu kommer under lup og diskussion.